افشین فرهانچی
شاخصی برای برتری نیروهای حزبی
مستندات و مکتوبات حزبی اشعار میدارند که افراد حزبی و تشکیلاتی توانایی بالاتری در سازماندهیهای سیاسی و اجتماعی دارند و از اینرو وقتی مسوولیتی را به فردی حزبی و تشکیلاتی واگذار میکنند، انتظار میرود که خارج از موضوع و محتوای عمل؛ سریعتر، دقیقتر و با برنامهتر عمل نماید.
اکنون و با گذشت بیش از پنجاه روز از تشکیل کابینه، میبینیم که تله انتصابات بسیاری از وزرا، معاونین و حتی خود رییسجمهور را درگیر کرده است. جناب رییس جمهور هنوز معاونت مهم اقوام و ادیان خویش را –علیرغم وجود افراد مناسب برای این سمت- معرفی ننموده است. معاونین نیز نتوانستهاند زیرمجموعههای خویش را بطور کامل ساماندهی کنند. وضعیت اکثر وزارتخانهها نیز هنوز مشخص نشده است.
این موضوع علاوه بر اتلاف زمان گرانقدر برای کار و اصلاح، منجر به حس تعلیق در تمام سطوح دولت شده است؛ و بسرعت بسان بیماری مسری به سایر نهادها و دستگاههای غیردولتی تسری میابد. وضعیتی که اکنون شاهد آن در بسیاری از نهادهای بزرگ و مهم کشورمان چون استانداریها، فرمانداریها، دانشگاهها، سازمانها و ادارات کل هستیم.
اما انتظار داریم که داستان در وزارت بهداشت متفاوت باشد. در این وزارتخانه فردی بر کرسی وزارت تکیه کرده است که جدا از توانمندی و ویژگیهای فردی، سالها در کوره امور تشکیلاتی، صنفی و حزبی پخته شده است. وی شناخت و ارتباطات بسیار گسترده و عمیقی با مدیران و فعالین این وزارتخانه در سراسر کشور دارد. علاوه بر این، تشکلی که ایشان دبیرکلی آنرا بر عهده دارند، در اکثر استانهای کشور عضو دارند و این میتواند سرپل خوبی جهت ارائه اطلاعات دست اول، دقیق و بی غرض به ایشان باشد و به شناسائی نیروهای مناسب جهت همکاری و پذیرش مسئولیت کمک کند.
حال که بیش از پنجاه روز از تشکیل کابینه میگذرد، انتظار داریم این وزارتخانه با رهائی از تله انتصابات و پایان دادن به فضای تعلیق موجود، بسان فانوس دریایی، برای سایر وزارتخانهها عمل کند و نه روی کاغذ، بلکه در عمل برتری نیروهای حزبی و تشکیلاتی را به منصه ظهور برساند.
افشین فرهانچی
سوم مهرماه سال 1403