0 69 سه شنبه 1 اسفند 10:48 دسته مطلب :قلم حاما کد مطلب : 6594
ایران گربه نبود

عباس امامی

ایران گربه نبود

به تصاوير بنگريد، تصویر زمینه آبی فلات ایران و تصویر زمينه نارنجی گستره حکومت هخامنشیان است. آب مهمترین عنصر حیاتی در فلات ایران بوده است و هر پادشاهی سعی داشته سرچشمه و حوزه آبریز، این گوهر گرانبها را در اختیار داشته باشد .

به تصاوير بنگريد، تصویر زمینه آبی فلات ایران و تصویر زمينه نارنجی گستره حکومت هخامنشیان است. آب مهمترین عنصر حیاتی در فلات ایران بوده است و هر پادشاهی سعی داشته سرچشمه و حوزه آبریز، این گوهر گرانبها را در اختیار داشته باشد .وابستگی مردم به دامداری و کشاورزی و لزوم در اختیار داشتن آب از مهمترین دغدغه های حاکمان این سرزمین بوده است. چون اخذ مالیات و تامین مایحتاج لشکریان وابستگی به همین درآمدها داشته  و همواره تقسیم منابع آبی و ایجاد راهکار برای توزیع مناسب آب و زمین از وظایف اصلی حاکم به شمار می رفته است.
کتيبه های به جا مانده از اعصار دور نشان می دهد پادشاهان همیشه از خشکسالی هراس داشتند. قحطی های هولناک  در اقصی نقاط این سرزمین کمین گاهی برای قربانی گرفتن از نفوس ایران بوده است، لذا دعای باران‌ و طلب نزول بارش از دعاهای مرسوم مردم به شمار می‌ رفته است فلات ایران به گونه ای است که شرق آن به کوه های هندوکوش که سرشار از منابع آبی است متصل بوده است  وشمال آن به رودهای سیحون و جیحون و دریاچه آرال و نواحی قفقاز  وغرب آن به سرچشمه های دجله و فرات و جنوب به خلیج فارس و دریای عمان ختم می‌شده است.
این جغرافیا به گونه ای طراحی شده بود که آب نواحی شرقی آن از افغانستان و پاکستان امروزی تأمین می شده است و نواحی شمال شرقی از ترکمنستان و تاجیکستان و غرب از دجله و فرات سیراب می شد. پادشاهان ایران همیشه در زمان اقتدار سعی در حفظ این فلات به عنوان یک مجموعه داشتند. هرگاهکه  قسمتی از این نواحی از ایران جدا می شد کشور با مشکل آب روبرو شده است.
هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان همگی همین سیاست را دنبال کردند بعد از اسلام یکپارچگی ایران به مدت هزار سال از بین رفت ولی در زمان تسلط اعراب نیز یکپارچگی فلات ایران حفظ شده‌ است بعد از روی کار آمدن صفویان همان سياست دنبال شد فقط در مورد تصرف سرچشمه های دجله و فرات و بین النهرین با سد عثمانی ها روبرو شدند در دوران قاجار به تدریج ایران همه سرچشمه های آبی خود را در شرق، غرب و شمال از دست داد و به عبارتی حبس در گربه ای شد که باید از داشته های خود استفاده کند ورود آب به سیستان که زمانی انبار غله ایران بود به وسیله سد سازی و کشاورزی در بالادست قطع و حاصلخیز ترین اراضی کشاورزی تبدیل به بیابان شد.
در غرب با توجه به پروژه‌ های سد سازی در ترکیه ، عراق و سوریه؛ آورده دجله و فرات به شدت کاهش پیدا کرده و بحران گرد و غبار گریبان مردم جنوب را گرفته است. آنچه باقی مانده منابع آبی در مرکز و شمال ایران است که همواره با تنش های گاه و بیگاه روبروبوده است. چند پاره شدن فلات ایران فقط کشور ايران را متاثر نکرده ، سد سازی های ايران در غرب کشور عراق را نیز با مشکل روبرو ساخته است. خشکسالی و عدم اجرای کشت مناسب و سوء مدیریت در آبیاری و استفاده بی رویه از منابع زیر زمینی کشور را در معرض خطری جدی قرار داده است. آگاه باشیم امکان بازگشت به فلات ایران اتفاقی ناممکن است و باید به همين گربه بسنده کنیم .
 

برچسب ها حاما اراده ملت احزاب عباس امامی

قلم حاما

دولت رانتیر چیست و چه پیآمدهایی دارد؟

صرف وجود منابع طبیعی در یک کشور الزاما باعث توسعه آن جامعه و بهروزی مردمان آن کشور نمی شود، بلکه شیوه مدیریت این منابع است که تعیین می ‌کند آیا شهروندان آن جامعه می ‌توانند کشوری دموکراتیک و توسعه ‌یافته بسازند یا خیر؟! یکی از فرآیندهای مهمی که تاثیر بسیاری بر مدیریت منابع و آثار توزیعی آن دارد موضوع رانت است. برای دولت رانتی ویژگی ‌هایی برشمرده شده است که در این یادداشت به برخی از آن‌ ها اشاره می‌ شود.

از نبود ظلم باید نوشت یا از وجود آزادی؟ چیستی عدالت و ظلم!

در طول تاریخ بیشتر از آزادی‌ ملت‌ ها نوشته ‌اند و کمتر از چرایی وجود ظلم و ظالم نوشته شده است. بدون تردید تجربه سیاسی یک عصر هرگز همچون تجربه نسل دیگر نیست، نظریه پردازان فکر می‌ کنند که صرفا برای آینده می ‌نویسند، در حالی که بیش از هر چیزی تفکرشان بازتاب مسائل روز می ‌باشد. بر این اساس برای آینده‌ ای بهتر، از  گذشته باید سخن گفت و سوال های در ذهن مانده گذشته را با شیوه ‌های نو پاسخ داد.

فلسفیدن در باب دروغ دروغ چرا؟!

برای توصیف سخنان غیر واقعی از عبارت “دروغ” و “دروغگویی” استفاده می کنیم. البته درباره ی این واژه هم مانند همه ی واژگان، تسامح بسیاری به خرج می دهیم و در اموری مختلف از آن کمک می گیریم. با این کار احساس خود را نسبت به یک موضوع می رسانیم. مثلاً وقتی خبری را که از زبان یک سیاستمدار شنیده ایم، دروغ می نامیم، یا وعده ی او را دروغین تلقّی می کنیم، منظور خاصّی داریم و مخالفتمان را با یک رژیم، نظام یا مرام سیاسی بیان می کنیم، نه اینکه خود آن بیان و گزاره ی خاص را واقعی بدانیم  یا ندانیم.

تاریخچه مالیات ایران

می توان ایران را یکی از کهن ترین کشورهایی که اقدام به اخذ مالیات کرده است، دانست. عده ای از مورخان بر این باورند که تاریخچه مالیات ایران مربوط به 5000 سال قبل می شود، ولیکن در دوره ی پادشاهی داریوش مالیات برای نخستین بار تنظیم و میزان پرداخت آن معین شد.

نقلی از سلسله نشست های گفتگو و اندیشه

هفته اول بهمن ماه دومین جلسه از <سلسله نشست های گفتگو و اندیشه> با حضور برخی از دبیران کل احزاب اصلاح طلب و چهره های سیاسی و فعالان حزبی با موانع توسعه اجتماعی و بازتاب احکام قضائی و اجرای احکام شلاق در جامعه با سخنرانی دکتر تقی آزاد ارمکی جامعه شناس و استاد دانشگاه تهران و دکتر محسن رهامی حقوقدان و استاد دانشگاه تهران در سالن انتشارات بعثت برگزار شد.

انتخابات حزب محور

معمولا انتخابات در تمام کشورها به شکل حزبی برگزار می شود. حتی در کشورهای اطراف ما مثل ترکیه و پاکستان هم انتخابات به شکل حزبی است و احزاب در انتخابات نقش اساسی دارند. ولی چرا در کشور ما با وجود احزاب متعدد و گوناگون چنین چیزی ممکن نیست؟ احزاب نقش اساسی در انتخابات ندارند و وزن هیچ حزبی در این میان مشخص نیست.

راهکارهای اثربخشی مجلس

مجالس سیاسی انواع مختلف دارند. در ابتدا جمعی از اشراف و نخبگان برای انجام مشورت توسط قوه مجریه گرد هم می آمدند. مجلس مهستان، مجلس الیگارش ها و پارلمان های آریستوکرات ها در راستای مشورت دادن به پادشاه یا نخست وزیر شکل می گرفت.

ایران گربه نبود

به تصاوير بنگريد، تصویر زمینه آبی فلات ایران و تصویر زمينه نارنجی گستره حکومت هخامنشیان است. آب مهمترین عنصر حیاتی در فلات ایران بوده است و هر پادشاهی سعی داشته سرچشمه و حوزه آبریز، این گوهر گرانبها را در اختیار داشته باشد .

متدولوژی گفتگو

آیا تا به حال در این نکته تامل داشته اید که در برخی از مجامع و نزد برخی از افراد، تا گفتگویی پیش می آید و در خصوص برخی موضوعات صحبت می شود، نوعی بی میلی برای مشارکت در گفت و گو و حتی تنفر از بحث جاری سراسر وجودتان را در بر می گیرد تا جایی که تحمل ماندن و گوش دادن هم در شما باقی نمی ماند.

دیگر اصناف وظیفه گرایی در اخلاق حرفه ای

در قسمت قبلی این نوشتار، به موضع وظیفه گرایان در باب “اخلاق حرفه ای” رسیدیم و از آن میان، با نگرش طبیعت گرایانِ وظیفه گرا آشنا شدیم. نگرش آنها را محک زدیم و سعی نمودیم به ذهن آوریم که چنین افرادی در هنگام مواجهه با تعارضات میان  وظایف اخلاقی و وظایف حرفه ای چه تصمیمی می گیرند و به کدام سو تمایل می یابند.

قلم حاما