0 62 سه شنبه 24 مهر 10:44 دسته مطلب :قلم حاما کد مطلب : 6730
زنان و سیاست

فرزانه باقری آتدرسی

زنان و سیاست

زنان برای دستیابی به قدرت سیاسی با موانع زیادی روبرو هستند. اینها عموماً موانعی هستند که به فقدان اطلاعات، فقدان اعتماد به نفس و درجه خاصی از عدم آمادگی در مواجهه با چالش‌های زندگی سیاسی مرتبط دانست.

زنان برای دستیابی به قدرت سیاسی با موانع زیادی روبرو هستند. اینها عموماً موانعی هستند که به فقدان اطلاعات، فقدان اعتماد به نفس و درجه خاصی از عدم آمادگی در مواجهه با چالش‌های زندگی سیاسی مرتبط دانست.

در مجموع، زنان از نقش‌های تصمیم‌گیری کنار گذاشته شده‌اند که آن‌ها را از فرصت ایجاد تغییرات واقعی و معنادار محروم می‌کنند. جهان کنونی هنوز به اندازه کافی بر موانع ساختاری خود - از جمله تبعیض سیستماتیک و کمبود منابع مالی و سیستم‌های حمایتی برای نامزدهای زن - غلبه نکرده است بنابراین زنان هنوز در ساختار قدرت سیاسی نامرئی هستند. این عدم مشارکت سیاسی زنان اغلب به مقاومت در برابر زنانه شدن جامعه نسبت داده می شود. در اکثر کشورها، احزاب سیاسی اصلی‌ترین و مؤثرترین ابزار برای مشارکت زنان در سیاست هستند. رویه‌ها، سیاست‌ها و دیدگاه‌های آن‌ها می‌تواند تأثیر عمیقی بر مشارکت و حضور سیاسی زنان داشته باشد. در واقع، احزاب سیاسی نامزدهای انتخابات محلی و ملی را معرفی می‌کنند، کمپین‌های انتخاباتی را تأمین مالی می‌کنند، رأی‌دهندگان را گرد هم می‌آورند و اولویت‌های سیاست و حکومت را تعیین می‌کنند. و علرغم اینکه زنان در بسیاری از مشاغل پیشرفت قابل توجهی داشته‌اند، سیاست یکی از حوزه‌هایی است که تا حد زیادی از آن محروم مانده‌اند. در اولین کنفرانس جهانی زنان، سازمان ملل متحد که در سال 1975 در مکزیک برگزار شد، به جامعه بین‌المللی یادآوری شد که تبعیض علیه زنان در بسیاری از کشورها بدل به یک مشکل شده است و از دولت‌ها خواسته شد استراتژی‌هایی برای ارتقای برابری ایجاد کنند زیرا مفهوم دموکراسی تنها زمانی معنای واقعی و پویا پیدا می‌کند که جهت‌گیری‌های سیاسی و قوانین با در نظر گرفتن منافع زنان و مردان تعریف شود. در 1997، اعلامیه جهانی دموکراسی تصویب شد و بر این اصل مبتنی است که هیچ دموکراسی بدون مشارکت واقعی مردان و زنان که در سطح و وضعیت برابر و مکمل هم باشند، وجود ندارد.
می‌دانیم مشارکت زنان در سیاست همه چیز را تغییر می‌دهد. آن‌ها مهارت‎ها و دیدگاه‌های متفاوتی را به ارمغان می‌آورند که به شکل‌گیری نظم سیاسی نوین کمک می‌کند. حضور زنان در مجلس بر نحوه عملکرد این نهاد تأثیر گذاشته است. زنان فعال در تصمیم‌گیری‌های دولتی به حقوق زنان دیگر در سراسر جهان اهمیت بیشتری می‌دهند. و علرغم تفاوت‌هایی در هرکدام از گروه‌های زنانه، آن‌ها از یکدیگر حمایت می‌کنند. 
سه مانع برای ورود زنان به عرصه سیاست 
اولین مورد وجود تعصبات جنسیتی در بین مردم است. بنابراین، به دلایل مختلف، رای دهندگان ممکن است ترجیح دهند به یک نامزد مرد رای دهند تا یک نامزد زن! مورد دوم عدم علاقه زنان به کاندیداتوری و حضور در دنیای سیاست است و به نسبت مردان اعتماد به نفس و جاه‌طلبی سیاسی کمتری دارند. سوم اینکه حتی زمانی که زنان می خواهند وارد سیاست شوند، احزاب و گروه‌های مختلف مردان را به زنان ترجیح می‌دهند و باید به این واقعیت واقف بود که اعتقاد آن‌ها بر این است؛ شانس برنده شدن مردان بیشتر است!(تنها 30 درصد از کرسی‌های مجلس در جهان در اختیار زنان است!)
بنابراین سوال این است: زنان کجای سیاست هستند؟ این یک سوال مهم برای همه کسانی است که به جایگاه زن در جوامع مدرن فکر می‌کنند. می دانیم که حضور زنان در همه سطوح و در همه صحنه‌های زندگی سیاسی حداقل است. بحث بر سر برابری، دلایل متعددی را برای مشروعیت بخشیدن دسترسی زنان به قدرت و جایگاه سیاسی مطرح کرده است و این تفاوت‌ها نباید به نابرابری سیاسی، اجتماعی یا فرهنگی تبدیل شود. برای قرن‌ها، تفاوت‌های جنسی منجر به روابط سلسله مراتبی (برخلاف برابری قانونی افراد) شده است. باور تسلط قدرت مردانه بر زنان، باعث طرد زنان از کارکرد مشورتی و درنتیجه از سیاست شده است. زن یک مقوله نیست، بلکه یکی از دو شکلی است که جنسیت انسان را می‌سازد. و باور برابری در حوزه‌های سنتی و مدرن به آن‌ها اجازه می‌دهد از نقش‌های همیشگی خارج شوند و فضایی از آزادی را بر اساس مهارت‌ها و سلیقه‌های شخصی و نه بر اساس خواسته‌های عرفی ـ اجتماعی خلق کنند. 
حضور زنان سیاسی به اصلاح نقش‌های اجتماعی ـ جنسیتی در سراسر جهان کمک می‌کند و بدون شک این یک اهرم مهم برای غلبه بر توزیع نابرابر اجتماعی است. و راهی برای دستیابی به سیاست‌های عمومی مطلوب با اتخاذ تدابیر خاص برای جلوگیری و جبران نابرابری‌ها و تبعیض است. در سطح جهانی، اگر با سرعت آهسته فعلی پیش برویم، برابری جنسیتی در بالاترین مناصب قدرت تنها در 130 سال آینده محقق خواهد شد. بنابراین هیچ یک از ما هنوز در این دنیا نخواهیم بود تا به نتایج آن فکر کنیم!
قرن بیستم پیشرفت غیرقابل‌انکاری در جایگاه زنان در جهان سیاست بود. دستاوردهای بسیار خوبی در عرصه‌های کاری و زندگی سیاسی زنان پیش آمد. و با مطالعه‌ای که در سال 2021 در کشورهای گروه 20 انجام شد، نشان داد که تنها 45 درصد از پرسش‌شوندگان خود را با ایده یک زن در رأس دولت «هماهنگ» می‌دانستند و این نتیجه راه طولانی را برای عادی سازی برابری جنسیتی در بالاترین رده‌های قدرت نشان می‌دهد.  با این وجود، پیشرفت های زیادی در حال حاضر حاصل شده است و مهمتر از همه، آگاهی بسیار قدرتمندی در سطح دنیا برای کاهش مشکلات موجود وجود دارد، که این بحث‌ها را سازنده‌تر می‌کند. 
 

برچسب ها حاما اراده ملت احزاب سیاست زنان فرزانه باقری آتدرسی

قلم حاما

اندر احوالات گفتگوهای ما

خواستم در مورد گفتگو و مزایای آن بنویسم اما دیدم که چه صاحبنظران و کارشناسانی از زوایای مختلف به این مهم پرداخته‌اند و اشارات من در قیاس، به قطره‌ای در برابر دریا ‌ماند. بهتر دیدم از حوزه تجارب و اندوخته‌های عملی‌ام به بحث ورود کنم.

دولت چهاردهم و مسکن، وزارتخانه متبوع چگونه باید برای مهم‌ترین بخش خود برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری کند؟

باشروع به‌کار دولت چهاردهم و گذشت حدود دو ماهه از روی کار آمدن کابینه جدید، اکنون می‌توانیم مجدداً و فارغ از موضوعات انتخاباتی به بررسی تخصصی مسائل کشور بپردازیم. یکی از موضوعات مربوط به وزارتخانه راه‌‌ و شهرسازی، بحث مسکن است که امروزه تبدیل به یکی از ابرمسئله‌های سیاست و برنامه‌ریزی ایران شده است و به دلیل ارتباط داشتن با سایر زمینه‌ها نظیر اقتصاد، هم بر دیگر بخش‌ها اثر گذار است و هم از آن‌ها اثر می‌پذیرد.

سید قطب به روایت حکیمی‌پور

 نوسینده این کتاب، احمد حکیمی پور، زاده ۱۳۴۲ در زنجان، نماینده سابق زنجان و طارم در دوره چهارم مجلس شورای اسلامی و عضو شورای مرکزی مجمع نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی بود. وی از موسسین حزب اراده ملت ایران(حاما) و تا سال 1402 دبیر کل این تشکل سیاسی با انتخاب شورای مرکزی بود و اکنون رییس شورای مرکزی این حزب می باشد.

چهار اشغال!!!

ایران چهار مرتبه به اشغال کامل نیروهای بیگانه درآمده است نکته مهم همراهی مردم و بی تفاوتی آنها و عدم مقاومت در برابر نیروهای اشغالگر بوده است.

انواع اعتیاد در زنان

از دیرباز اعتیاد را عملی مردانه بشمار می‌رفته است و تریاک بعنوان ماده مخدر سنتی در جمع های مردانه یکه تازی می‌کرده است اما امروزه با ورود مخدر های جدید تریاک از گردونه مصرف تا حدودی خارج شده است و زنان هم پای در رکاب مردان گذاشته‌اند. امروزه اعتیاد مردان95% و زنان 5% است.

زنان و سیاست

زنان برای دستیابی به قدرت سیاسی با موانع زیادی روبرو هستند. اینها عموماً موانعی هستند که به فقدان اطلاعات، فقدان اعتماد به نفس و درجه خاصی از عدم آمادگی در مواجهه با چالش‌های زندگی سیاسی مرتبط دانست.

بازگشت کودکان به پادگان‌ها!

مردم از شرایط آموزش و پرورش گلایه دارند. مدرسه‌ محیط مطبوعی برای پرورش استعدادهای دانش‌ آموزان نیست.

بیانیه روز ملی کودک

کودکان آینده سازان، ریشه ها و پایه های ساخت جامعه ی نوین هستند.

این قسمت: سوگ‌نامه سیاست در ایران

مرور یادداشت نخست  از این سلسله یادداشت با عنوان (حکایت از ما بهتران)، به دریافت بیشتر از این مقال کمک می‌کند.  پس از شرحی که از نظام سیستماتیک حزبی در جوامع توسعه‌یافته رفت، اینجا در ایران، دنیای سیاست گاه به جعبه اسرارآمیز تردستان و گاه به بازار آشفته شام مانند است. نهاد سیاست از هیچ قاعده فنی و علمی و حرفه‌ای و منطقی پیروی نمی‌کند و خیر عمومی را منظور ندارد.

گفت‌وگو ابزار اصلی وفاق اجتماعی

دولت چهاردهم نام وفاق ملی را برای خود انتخاب کرده است. این نام‌گذاری در پی انتخاباتی دوقطبی بین دو جریان سنت‌گرا و نوگرای جامعه، جالب توجه است. اگرچه بطور مشخص نمی‌توان پزشکیان را نماینده‌ی تمام‌عیار اردوگاه نوگرایان جامعه دانست ولی وعده‌ها و مطالبات پزشکیان مثل دسترسی آزاد به شبکه (اینترنت) و تنش‌زدایی با کشورهای غربی، همان خواست نوگرایان جامعه است.

قلم حاما