0 2237 سه شنبه 1 اسفند 11:07 دسته مطلب :قلم حاما کد مطلب : 6601
دولت رانتیر چیست و چه پیآمدهایی دارد؟

سید مهدی تروهید

دولت رانتیر چیست و چه پیآمدهایی دارد؟

صرف وجود منابع طبیعی در یک کشور الزاما باعث توسعه آن جامعه و بهروزی مردمان آن کشور نمی شود، بلکه شیوه مدیریت این منابع است که تعیین می ‌کند آیا شهروندان آن جامعه می ‌توانند کشوری دموکراتیک و توسعه ‌یافته بسازند یا خیر؟! یکی از فرآیندهای مهمی که تاثیر بسیاری بر مدیریت منابع و آثار توزیعی آن دارد موضوع رانت است. برای دولت رانتی ویژگی ‌هایی برشمرده شده است که در این یادداشت به برخی از آن‌ ها اشاره می‌ شود.

صرف وجود منابع طبیعی در یک کشور الزاما باعث توسعه آن جامعه و بهروزی مردمان آن کشور نمی شود، بلکه شیوه مدیریت این منابع است که تعیین می ‌کند آیا شهروندان آن جامعه می ‌توانند کشوری دموکراتیک و توسعه ‌یافته بسازند یا خیر؟! یکی از فرآیندهای مهمی که تاثیر بسیاری بر مدیریت منابع و آثار توزیعی آن دارد موضوع رانت است. برای دولت رانتی ویژگی ‌هایی برشمرده شده است که در این یادداشت به برخی از آن‌ ها اشاره می‌ شود.
رانت در علم اقتصاد، به اجاره‌ زمین و اجاره‌ بها اشاره دارد. دلیل این نام‌ گذاری این است که رانت، درآمدی است که حاصل کار مولد، فعالیت، و تلاش عوامل تولیدی و اقتصادی جامعه نیست و می ‌توان آن ‌ها را صرفا موهبت و یا از سر بخت ‌و اقبال صاحبان آن دانست. دولت رانت ‌خوار به حاکمیتی اشاره دارد که سهم قابل توجهی از درآمد آن، از محل فروش یک نوع محصول خام معدنی و یا زیرزمینی مانند نفت، گاز، مس، الماس و از این قبیل به دست آید. 
گرچه در چنین کشوری، رانت مستقیما به خزانه دولت واریز می ‌شود، اما اکثر افراد نیز هر یک به قدر مرتبه و سهم خود به منجلاب آن گرفتار می ‌شوند. یعنی شهروندان نیز به دریافت ‌کننده رانت تبدیل می‌ شوند. دولت رانت‌ خوار با تکیه بر چنین درآمدی از درآمد های دیگر عادی مانند مالیات که نتیجه‌ فعالیت واقعی اقتصادی است، بی‌ نیاز می‌ شود. نتیجه‌ این موضوع، از یک سو ایجاد حس استقلال و استغنای سیاسی حاکمان از بازار و جامعه‌ داخلی خود و از سوی دیگر مانع همکاری و هم ‌افزایی تجاری و سیاسی با دیگر دولت ‌ها در سطح بین ‌المللی می ‌شود.
ادبیات پژوهشی اقتصاد سیاسی نشان می ‌دهد که اتکا به درآمد های نفتی مانع دستیابی به توسعه سیاسی می ‌شود. اقتصاد دستوری و سیاست دستوری لازم و ملزوم یکدیگرند. ماهیت دولت رانتیر به گونه ‌ای است که در آن بازار و جامعه وزنه ‌ای قابل اعتنا به ‌شمار نمی ‌روند چرا که دولت به کنش ‌ها، درآمد ها، رضایت و اعتماد شهروندان وابستگی ندارد. چون منبع رانتی که در دست دارد جایگزین مالیات‌، عوارض، درآمد گمرکی، تولید و تجارت شده است. دولت رانتیر لزومی نمی‌ بیند تا سرمایه اجتماعی خود را بهبود بخشد، شهرندان را وارد قدرت کند و از حمایت ‌های مادی و معنوی آنان نصیب ببرد. این موضوع به مانعی برای تعمیق دموکراسی و نقش ‌آفرینی شهروندان در سیاست‌ گذاری‌ ها تبدیل می‌ شود.
وجود درآمدهای حاصل از منبع رانت در چنین کشورهایی سبب می ‌شود تا اکثر نیروهای فعال جامعه که در شرایط عادی توان کار، نوآوری، درآمدزایی، هم‌ افزایی، همکاری و کارآفرینی دارند، به جای تمرکز بر دسترنج خود، جذب فضای رانتی و فساد آلود جامعه که از ساختار درآمدی دولت پدید آمده شوند و تلاش کنند تا با دیگر نیروها وارد رقابتی مخرب و فرسایشی شوند تا هر چه بیشتر از سفره‌ حاصل از این رانت بهره ببرند و دست دیگر نیروها را از آن کوتاه کنند. این رقابت منفی و واگیردار است و تا پایین ‌ترین سطوح جامعه سرایت می‌ کند. 
بخشی از درآمد های حاصل از رانت در اقتصاد داخلی به شکل‌ های مختلفی مانند یارانه‌ های گوناگون، سرمایه ‌گذاری‌ های دولتی، استخدام بیش از حد نیرو در دستگاه‌ های دولتی و حامی ‌پروری به اقتصاد تزریق می ‌شود تا با ارائه خدمات رایگان و ارزان به شهروندان، از نارضایتی‌ های احتمالی کاسته شود. یکی از نتایج قطعی چنین مداخله‌ هایی، اختلال در نظام قیمت‌ ها، تورم، و ایجاد چرخه‌ تخصیص غیر بهینه منابع در اقتصاد، مداخله روز افزون دولت در بازار و اعطای امتیازات به افراد یا شرکت‌ هایی است که آن‌ها را در موقعیت ویژه ‌ای نسبت به رقبا قرار می‌دهد. به بیان دیگر، دولت به جای ایفای نقش عقلانی و کارآمد خود و تامین مالی خود از راه مالیات‌ ستانی، پول‌ پاشی می‌کند و شهروندان نیز به جای بهره‌ برداری از استعداد های خود و جست ‌و جوی «حقوق» خود، در پی کسب «امتیاز» خواهند بود.
طبیعی است که در چنین میدانی، جامعه ‌ای که می ‌توانست با سخت‌ کوشی، مهارت‌ آموزی و دانش ‌آموزی در جهت ثروتمند شدن و بهره‌ گیری از فرصت‌ های داخلی، منطقه‌ ای و بین ‌المللی باشد، روحیه رانتخواری پیدا می ‌کند، به جامعه ‌ای متوقع، رانت ‌جو، راکد، ناسالم و توسعه نیافته تبدیل می ‌شود که همه تلاش دارند تا کارمند بروکراسی دولتی شوند، به اشکال مختلف یارانه و اعانه بگیرند و به سهم خود از درآمد حاصل از رانت بهره ببرند.
تجربه تاریخی جوامع تحت حاکمیت دولت‌ های رانت ‌خوار مانند دولت‌ های نفتی نشانگر این است که گویی شرایطی گلخانه‌ ای ایجاد می‌ شود و همه چیز حول رانت شکل می ‌گیرد. منازعات داخلی برای دست‌ یابی به منابع رانتی، باعث تخریب توانمندی‌ ها و استعداد های اقتصادی اجتماعی، بی‌ عدالتی اقتصادی ناشی از توزیع نامتوازن ثروت حاصل از رانت، خروج سرمایه‌ های مادی و معنوی و مهاجرت نیروهایی می ‌شود که در آن جامعه فرصت شکوفایی دلخواه خود در شرایط طبیعی را نیافته ‌اند.
یکی از وظایف معمول دولت‌ ها در اقتصاد، مالیات ستانی و باز توزیع آن در جهت کاهش نابرابری ‌هاست. دولت‌ های رانتیر دراین عرصه ناکارآمدند. جامعه نیز ضعیف است و نمی ‌تواند بهبود نابرابری‌ های اجتماعی را از دولت مطالبه کند.
مطالعات نشان داده است که درآمد نفتی دولت ایران از سال ۱۲۹۲ به تدریج شروع به افزایش کرد. در دوره پهلوی یکم، درآمد نفت در کنار درآمد های گمرکی و مالیات به یکی از منابع اصلی درآمدی دولت تبدیل شد و ثبات نسبی این درآمد، سبب شد حدود یک ‌سوم کل مخارج دولتی از راه آن تامین شود. این سهم در دهه بیست به 16% کاهش یافت. اما پس از سال‌ ۱۳۳۲ دوباره افزایش یافت به طوری که در دهه ۱۳۴۰ به 50% کل درآمد دولت رسید و حاکمیت در ایران به مرور به یک دولت رانتیر تبدیل شد. جهش قیمت جهانی نفت در دهه پنجاه و شکست و برنامه پنجم عمرانی کشور نقطه عطف این روند بود که با دولتی ‌تر شدن اقتصاد، کاهش رشد اقتصادی، و ورود کشور به دوران تورم دورقمی نیز همراه شد. روندی که تاکنون ادامه دارد.
کوچک کردن بخش دولتی و خصولتی، تقویت بازار و بخش خصوصی واقعی، شفافیت، نهادینه‌ سازی مالیات ‌ستانی، تقویت سرمایه اجتماعی، ایجاد صندوق ذخیره ارزی واقعی، جدا کردن درآمدهای حاصل از خام‌ فروشی نفت و گاز از بودجه عمومی کشور بخشی از راهکارهایی است که برای جمع ‌و جور کردن دست ‌و پای دولت رانتی در ایران مطرح شده است تا حاکمیت به دنبال راه ‌های بهتری برای تامین بودجه خود باشد و منابع بین‌ نسلی بیش از این هدر نرود، سرمایه‌ گذاری شود و صرف رفاه نسبی یک یا چند نسل نشود.
 

برچسب ها حاما اراده ملت احزاب سید مهدی تروهید

قلم حاما

معرفی کتاب: آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی

«آموزش حزبی؛ درس‌گفتارهای تشکیلاتی» نوشته احمد حکیمی‌پور، نگاهی کاربردی و آموزشی به مفاهیم بنیادین کار حزبی و سازماندهی سیاسی است؛ کتابی مختصر اما پُرمحتوا که تجربه و تئوری را در مسیر آموزش نیروهای تشکیلاتی به‌هم پیوند می‌زند.

معرفی کتاب: «حاما حزب ما هست»

کتاب «حاما حزب ما هست» نگاهی تحلیلی به حزب اراده ملت ایران و مفاهیم کلیدی آن است. با نثری روان و تصاویر مستند، این اثر دعوتی به بازاندیشی در سیاست و مسئولیت اجتماعی است.

معرفی کتاب مردم سالاری اجتماعی(سوسیال دموکراسی)

نویسنده: توماس کاستینگ مترجم: خانم زهره رحیمی

معرفی کتاب کوره راه

معرفی کتاب کوره راه نویسنده: محمد فرهانچی کتاب کوره راه، از دو داستان بلند تشکیل می‌شود که در ادامه هر دو داستان را معرفی میکنیم.

به همین نحیفی سهم ما از تاریخ

معرفی کتاب "به همین نحیفی سهم ما از تاریخ" نویسنده: خانم زهره رحیمی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی

لزوم اجماع بر سر منافع ملی نویسنده: کوروش الماسی کتاب مجموعه مقالات لزوم اجماع بر سر منافع ملی در مورد ویژگی منافع ملی بیان شده است.

کیک محبوب یک‌ پرستار

شاید بتوان گفت یکی از فیلم‌های ماندگار تاریخ سینمای ایران " کیک محبوب من" است. فیلمی که باوجود بی‌اقبالی از پخش در سینماهای ایران، اقبالی بلند برای دیده شدن در جهان داشت و دارد. روایت رنگین ‌و آشنا از زیست واقعی مردمی که دیدن زندگیشان روی نمایشگر، به آرزویی بعید تبدیل شده‌است.

ورودهای غیر مجاز

در همه ی کارخانجات و حتی شهرداری ها و... موسسه آموزشی علمی کاربردی داریم که تربیت تکنسین را به عهده دارند که سر فصل دروس آنها برای تربیت تکنسین و فرد ماهر در حرفه ایی تعریف شده است یعنی سر فصل و محتوای دروس آنها با سطح دروس دانشگاهی university فرق می کند. به عبارتی دیگر سبک تر و راحت تر است برای همین ورود به این موسسات آموزشی راحت تر از دانشگاه است.

رنگین کمان مدارس در ایران

بنابر بررسی های  صورت گرفته می دانیم که 23 نوع مدرسه در ایران در حال فعالیت  هستند از مدارس دولتی گرفته تا مدارس غیر انتفاعی، نمونه دولتی، هیأت امنایی، تیزهوشان(سمپاد)، شاهد، استثنایی، غیردولتی، خیریّه، و چندین مدرسه دیگر که همگی مبتنی بر یک نظام آموزشی  اقدام به ارائۀ آموزش به دانش آموزان می کنند.

استرس شغلی در کارگران

استرس شغلی یکی از معضلات عمده‌ای است که امروزه نه تنها در سطح ملی بلکه در سطح بین‌المللی نیز توجه زیادی به آن شده است. سازمان‌های جهانی مانند سازمان بین‌المللی کار (ILO) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) بارها نسبت به آثار منفی استرس شغلی بر سلامت جسمی و روانی کارگران هشدار داده‌اند.

قلم حاما