0 445 شنبه 22 مهر 08:53 دسته مطلب :دسته نشریه کد مطلب : 6537
ویژه نامه

19 مهر 1402-71*

ویژه نامه "در باب حال و روز دانشگاه"

چون شهریور‌ماه در رسد، نم‌نمک نسیم بیداری از خواب تابستانی دانش آموزان و دانشجویان هم وزیدن می‌گیرد، همان‌سان که از عطش آسمان کاسته می‌شود و گه‌گاهی خنکایی به مشام می رسد.
کم سن و سال‌ترها در تکاپوی خرید کیف و کفش و لوازم التحریر، بزرگترها در تشویش انتخاب واحد و شهریه. کم کَمک شهریور رو به آخر می رود و نقطه‌ی آغاز درس نمایان می شود. گرچه همان کیف و کفش و قلم و مداد کوچکترها هم حالا برای خیلی ها به معضل و دغدغه تبدیل شده، مصائب دانشجویان و دانشگاهیان بسی بیشتر و پیشتر است. همیشه هم بوده امّا نمی توان کتمان کرد که امسال گونه ای دگر است.
چه به زعم مدافعان اوضاع جاری، هیاهوی رسانه ای باشد و چه به گمان اغلب دانشگاهیان، یک فاجعه، حتماً مسأله‌ای مهم است که چندین و چند استاد و دانشجو در ورود به دانشگاه و در  تحصیل و تلاش در آن دچار مشکل شوند. حتی اگر سخن مدافعان را بپذیریم، افت علمی خیل عظیم اساتید، خود مصیبتی‌ست. آنها که دلیل اخراج اساتید را افت و رکود علمی آنان می‌خوانند و نام اخراج را به “قطع همکاری” مبدّل می‌کنند، گویی با این پاسخ از چاله در آمده و در چاه می‌افتند! حالا باید پاسخ بدهند که چه کرده‌اند که اینک این‌همه افت و رکود داریم. از آن گذشته، چگونه است که همین اساتید راکد، مورد اقبال عمومند و مورد علاقه دانشجویان!؟
بنابراین بود که در ویژه‌نامه‌ای ضمیمه‌ی نشریه‌ی “اراده ملت”، به بهانه‌ی آغاز سال تحصیلی، به مسائل و مصائب دانشگاه بپردازیم. مشکل هم از همینجا شروع شد چون امسال حتّی آغاز سال تحصیلی دانشگاه هم دقیقاً معلوم نبود و چند بار تغییر کرد. حتّی زمزمه‌هایی مبنی بر آغاز کلاس‌ها بصورت مجازی نیز به گوش رسید.
تازه دانشجوها هم هنوز بلاتکلیفند  و قرار است پذیرفته‌شدگان از اواخر مهر درسشان را بی‌آغازند. به این ترتیب، تازه‌واردها بلاتکلیف، کهنه‌کارها مضطرب و زعما و اساتید در تقلا، سال تحصیلی شروع شد. حالا ما از کدام معضل باید می‌نوشتیم که ریشه‌ای تر و مبنایی تر باشد.
روزگاری، آسیب‌شناسی‌ها می شد که فلان رشته و بهمان شاخه‌ی دانشگاهی بازار کار ندارد و متناسب با جامعه نیست یا مواد درسی برخی رشته‌ها کارآمد نیست. اما حالا کار به آنجاها نمی‌رسد، مصائب بیشتر و پیشتر است و صعب‌تر. اصلاً نه استاد در جای خودش است نه دانشجو. نه این تکلیف خود را می‌داند و نه آن.
همه‌ی اینها در حالی‌ست که ما تجربه‌ی تأثیرات دانشگاه در انقلاب اسلامی  و انقلاب فرهنگی را در توشه داریم. قشر دانشگاهی که چنان در انقلاب مؤثر بوده و چنان بالا و پایین مناقشات انقلاب فرهنگی را به خود دیده که هنوز هم متصدیان آن انقلاب در تکاپوی توجیه یا تبرئه‌ی خود هستند، بازهم آرام نگرفته. هنوز و بعد از چند دهه، دانشگاه‌ها استقلال نیافته اند، نه از نظر مالی و نه حتی از نظر مدیریتی و حراستی.
پیداست که واکاوی منصفانه و عاقلانه‌ی مسائل دانشگاه، هم به آرامش نیازمند است و هم به مجال. حال که انبوه مسائل گرد آمده، آرامشی هم نیست، سخت‌ترین کار، سخن گفتن، نوشتن و تمهید و نقد عاقلانه امور است. در حد توان و بضاعت، به قدر امکان و وسع، در این ویژه‌نامه به مسأله‌ی دانشگاه پرداخته‌ایم. گرچه ناکافی، گرچه کم، اما “حرکت بیهوده به از خفتگی”.
در این مجموعه، به گفتگو با اساتید نشسته‌ایم و نقطه نظراتشان را جویا شده‌ایم. در باب دانشگاه و مقتضیاتش سخن گفته‌ایم و آنچه در زیست‌بوم ما می‌گذرد را با تجربیات فرنگی، کنار هم نهاده‌ایم. برای گشودن راهِ مداقه‌ی بیشتر، فیلم و کتاب معرفی کرده‌ایم و از تراوشات ذهنی نو قلمهایی که همین امروز و فردا دانشگاهی خواهند شد آثاری آورده‌ایم.
این کوشش خُرد، نه اولین، نه آخرین، نه جامع و نه کافیست، امّا هست و خرده‌ای ست از هزاران. دفتری‌ست از هفتاد من کاغذ، تا دفاتر دیگر را دیگران پیگیرند، در مجالی دیگر.

 

فایل پی دی اف (PDF) نشریه را میتوانید از آدرس زیر دریافت نمائید:

ویژه‌نامه شماره 5: در باب حال و روز دانشگاه (ضمیمه نشریه شماره 71)
 

برچسب ها

آخرین اخبار

فصلنامه خاطرات سیاسی 28

روابط عمومی چیست و چرا در دنیای امروز اهمیت دارد؟

اگر بخواهیم یک تعریف کوتاه و مختصر برای روابط عمومی ارائه دهیم می‌توانیم بگوییم ایجاد حسن نیت بین سازمان و همه ذی‌نفعان آن.

بیانیه روز جهانی بدون پلاستیک – ۱۲ تیر

  زمین خانه مشترک ماست؛ بیایید آن را از آلودگی پلاستیکی نجات دهیم. امروز، ۱۲ تیرماه، روز جهانی بدون پلاستیک است؛ روزی برای یادآوری اینکه تغییر عادات کوچک ما می‌تواند تحولی بزرگ برای سیاره‌مان ایجاد کند. پلاستیک‌های یک‌بارمصرف که سال‌ها در طبیعت باقی می‌مانند، تهدیدی جدی برای خاک، آب، هوا و جانوران هستند و آینده‌ای تاریک برای نسل‌های بعد رقم می‌زنند.

جنگنامه یک پرستار

این روزها با دو کوله راهی بیمارستان می‌شوم. دوربین و لپ‌تاپ را که تنها دارایی ارزشمندم هستند، به‌همراه تعدادی کتاب و دفتر و کاغذ در یک کوله‌ می‌گذارم.

شبی برای کمال اطهاری

در عصری داغ و تابستانی، تالار جلیل شهناز خانه هنرمندان ایران میزبان جمعی از دوستداران اندیشه، فرهیختگان و اهالی فرهنگ و دانش بود.

افشین فرهانچی دبیرکل حزب اراده ملت ایران، حمله بامداد یکشنبه ایالات متحده آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران را شدیدا محکوم کرد.

پیام رییس دفتر سیاسی حاما در خصوص تجاوز دشمن به سایت‌های هسته‌ای

هم‌میهنان گرامی! ایرانیان شرافتمند و سرافراز! امروز یکشنبه اول تیرماه سال ۱۴۰۴ کشور ما ایران شاهد تجاوز جنگنده‌های آمریکایی و ناوگان دریایی این کشور متجاوز به سایت‌های هسته‌ای کشور ما در فردو، نطنز و اصفهان بود .

جنگ نامه یک پرستار (۱)

هرکس که می‌توانست رفت. دستگاه‌های اجرایی دورکار شدند. نظیر هر بحرانی تنها مشاغل خدماتی هستند که نه‌تنها دورکار که ملزم به حضور در محل کارشان هستند.

دبیرکل حاما عازم مناطق بحرانی شد

دکتر افشین فرهانچی برای امور امدادی عازم مناطق بحرانی شد.

هیأت‌رئیسه جبهه اصلاحات سمنان مشخص شد

در جلسه اخیر جبهه اصلاحات استان سمنان که با حضور دکتر کولیوند، استاندار سمنان، برگزار شد، اعضای جدید هیأت رئیسه برای دوره یک‌ساله انتخاب شدند.

دسته نشریه