مرام­نامه

مرام­نامه (Manifesto): نوشته‌ای است که در آن یک گروه یا حزب، نظریات سیاسی، اجتماعی، مذهبی، فلسفی یا ادبی خود را اعلام می‌کنند. مرام­نامه یا مانیفست سندی است که یک حزب سیاسی منتشر می‌کند و در آن برنامه‌ها و هدف‌هایی را که پس از در دست گرفتن قدرت باید دنبال کند، مشخص می‌کند. معمولاً از یک مانیفست انتظار نمی‌رود ادعاهای محکم و قطعی و مستدل داشته باشد؛ بلکه جنبه‌ی شعارگونه و تئوریک متن، پررنگ‌تر است.

 

بخش اول: جهان بینی و مبانی فکری

حزب اراده­ی ملت ایران (حاما) با اعتقاد کامل به استقلال و آزادی به عنوان دو شعار اصلی و محوری مردم در یکصد سال گذشته، به ویژه در دو انقلاب بزرگ ملت ایران (جنبش مشروطه و بهمن 57) فعالیت سازمان یافته‌ی خود را آغاز می‌کند و بر این باور تاکید دارد که پیشرفت و توسعه‌ی همه جانبه‌ی کشور جز در سایه‌ی همدلی و هم‌فکری همه­ی آحاد ملت بدون در نظر گرفتن وابستگی‌های صنفی، گروهی، نژادی، اعتقادی و میسر نخواهد­شد؛ بنابراین حاما بر این باور است که حاکم شدن نگرش «حذفی» بویژه بر جامعه‌ی علمی و مدیریتی کشور در مغایرت با منافع ملی و مصالح کشور می‌باشد. از این رو با اعتقاد راسخ به همکاری و مشارکت شهروندان در همه‌ی عرصه‌های تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری، تلاش در جهت رفع موانع تحقق چنین امری را از وظایف اساسی خود می‌داند؛ بدین لحاظ از بدو شکل‌گیری سعی نموده است ضمن دوری از آویزان شدن به طناب قدرت، مقدمات نقش‌آفرینی در قالب یک حزب به مفهوم دقیق کلمه (از بدنه به راس) را برای خود فراهم آورد.

ما به عنوان شهروندان کشور ایران در سایه‌ی التزام به قانون اساسی بر آن شدیم تا به تاسیس «حزب اراده­ی ملت ایران» (حاما) مبادرت ورزیم. حزب اراده­ی ملت ایران التزام خود به قانون اساسی، اصل مطلقه‌ی ولایت فقیه و مبانی دین مبین اسلام را اعلام می­دارد و در راه تحقق آرمان­های ملت ایران و همچنین اعتلای میهن عزیزمان، نیرو و توان جمعی خود را در چارچوب اساس­نامه­ی خود و با تاکید بر ارزش­ها و مبانی فکری خویش سامان خواهد­داد. ایران زمین مهد انسان­های اخلاقی و دیندار است و انسان در عین حال که ناظری ‌آگاه را بر عالم و آدم متصور بوده، با تکیه بر کرامت ذاتی و تعدد ادیان به سوی منزلگاه ابدی روان می‌باشد؛

با صد هزار جلوه برون آمدی که من/ با صد هزار دیده تماشا کنم تو را

حاما ضمن پاسداشت جانفشانی‌ها و مجاهدت‌های ملت بزرگ ایران در راه تحقق آرمان آزادی، تلاش خواهد­کرد تمامی امکانات و توانایی‌های خود را به کار ‌بندد تا در پرتو باور به این اصل خدشه ناپذیر که در قانون اساسی جمهوری اسلامی نیز از جایگاه والایی برخوردار است، در راستای منافع ملی، رشد و تعالی کشور عمل کند. یکی از باورهای اصلی و اصیل حاما، حق حاکمیت انسان بر سرنوشت خویش در همه­ی عرصه‌ها و نهادینهشدن نقش شهروندی اوست.

 

بخش دوم: راهبردهای کلان حاما

  • ارتقای ابعاد وجودی انسان: انسان موجودی است چند بعدی با نیازهای متنوع، از این رو حاما ضمن به رسمیت شناختن این نیازها، تلاش خواهد­کرد برنامه‌های خود را به گونه‌ای تنظیم کند که بستری مناسب فراهم آید تا انسان­ها بتوانند از سر اختیار ابعاد وجودی خویش را ارتقا بخشیده و نیازهای خود را برآورده سازند.
  • حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران: حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران از جمله اهداف و آرمان‌های تخطی‌ناپذیر حاما می‌باشد.
  • افزایش بردباری مدنی: حاما بردباری مدنی و لزوم افزایش آن را در تعاملات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ... در راستای تحقق چشم‌اندازهای مطلوب برای ایران ضرورت می‌شمرد.
  • تحقق امنیت در ابعاد مختلف آن: رسیدن به جامعه‌اي سالم در سایه­ی امنیت در همه­ی ابعاد سیاسی، اقتصادی، اجتماعی ‌و ... رخ­می‌دهد که جلب رضایت شهروندان در سایه‌ی مردم‌سالاری از الزامات آن است.
  • برابری حقوق و فرصت‌های شهروندی: به رسمیت شناختن حقوق برابر برای همه­ی شهروندان، صرف­نظر از تفاوت­های قومی، نژادی، جنسیتی، دینی، مذهبی و ... و ایجاد امکان و فرصت برابر در موقعیت‌های اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی.
  • توسعه‌ی عدالت و برابری: توسعه­ی عدالت و ریشه‌کنی «فقر» با بهره‌گیری از روشهای علمی و به رسمیت شناختن حق مالکیت فرد بر اموال و دارایی­های خود و ایجاد فرصت­های برابر برای تمام شهروندان در همه­ی عرصه‌ها راهبردی انکار­ناپذیر است.
  • آرمان­گرایی در سایه­ی روند اصلاحی: حاما در راستای نیل به اهداف و آرمان­های منعکس در مرام­نامه، متعهدانه روش‌ها و شیوه‌های مسالمت‌آمیز و قانونمند را در قالب عمل اصلاح‌گرانه و آرمان­گرایانه به کار خواهد­بست.
  • اخلاق­مداری: با توجه به لزوم احترام به کرامت انسانی و حقوق ملت، خود را معتقد و ملتزم به رعایت اصول اخلاقی در رفتار سازمانی و فردی می­داند. پاسخگویی، مسئولیت‌پذیری، امانتداری، وفاداری، حفظ محرمانگی و رعایت حریم خصوصی از مهمترین آن­ها است.
  • کنش­گری آگاهانه: از ویژگی­های مهم یک عضو حزبی، باور وی به اصالت کنش و ضرورت تحقق اهداف کنش­گرانه، مبتنی بر آگاهی و شناخت خود و جامعه است. لذا حاما عمل­گرایی در کنار اندیشه‌ورزی را از ضرورت‌ها می‌شمارد.
  • تمرکز­زدایی: تلاش در مسیر توزیع قدرت در درون و بیرون حزب و توزیع و گسترش نقش‌های بیشتر به نهادهای منطقه‌ای، استانی و محلی.
  • حفظ منابع و سرمایه‌ها: ما مسئول پاسخگویی به نسل‌های پس از خویش هستیم، لذا حاما از یک سو حفظ سرمایه‌های هستی، مانند محیط زیست، منابع‌طبیعی و میراث‌فرهنگی را سرلوحه امور خویش قرار می‌دهد و از سوی دیگر برای پاسداشت سرمایه‌های انسانی و اجتماعی همچون نیروهای صاحب اندیشه، کنشگر و اخلاقمدار و نهادهای مشابه اهتمام ‌می‌ورزد. این دو مهم با عنایت به اصل "بهره‌وری" در سایه ارزش نهادن به "زمان" مقدور و میسر خواهد­بود.
  • صلح‌طلبی و فرهنگ گفتگو: حاما تعامل سازنده با جامعه­ی جهانی را در مسیر گسترش صلح و کاهش و رفع هرچه بیشتر جنگ و خشونت را پذیرفته می‌داند و بر تنش‌زدایی در منطقه خاورمیانه برای پیشگیری از ویرانی، آوارگی و نابودی سرمایه‌ها با روش‌های دیپلماتیک و مدبرانه توصیه می‌کند.
  • شفافیت و پرهیز از فساد: حاما در مسیر دستیابی به توسعه و عدالت، بر انسجام در هدف، گفتار و رفتار و افکار هر کنش­گری تاکید­می‌ورزد و نهادینه‌شدن شفافیت را یک الزام راهبردی برای پرهیز از بروز فساد و ریشه‌کنی آن در جامعه می‌داند.

 

بخش سوم: سیاست‌ها و اهداف حاما

  1. ایجاد شفافیت و گردش آزاد اطلاعات
  2. تقویت ساختار حقوقی قدرت با توجه به اصل تفکیک قوا و اصل انتخابی بودن حکومت از جانب مردم
  3. تاکید بر عملکرد مدیریتی در سطوح مختلف جامعه مبتنی بر آمایش سرزمین
  4. تقویت نهادهای مدنی به­ویژه اتحادیه‌ها و نهادهای صنفی و شغلی در راستای توزیع قدرت
  5. افزایش مشارکت تمامی مردم در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌ها
  6. ورود به ساختار قدرت تنها به منزله ابزاری برای حفظ منافع عمومی و در صورت امکان، تحقق و دفاع از حقوق ملت
  7. ارتقای وضعیت سلامت همه‌جانبه برای تمامی افراد جامعه
  8. دیدبانی و آشکارسازی مسئولانه
  9. پیگیری امر توسعه بر مبنای توسعه­ی انسانیِ همه‌جانبه، متوازن، پایدار، درون‌زا و منطقه‌ای
  10. نظارت بر نهادهای حاکمیتی و پاسخگو نمودن آن­ها در خصوص وضعیت قدرت و ثروت جامعه
  11. تاکید بر کارآمدی نهادهای حکومتی و دولتی و تخصص‌محوری ایشان در حوزه‌های مسئولیت خود
  12. پیگیری حقوق شهروندی و رفع هرگونه تبعیض ساختاری و فرآیندی
  13. توان­افزایی و آموزش عمومی و اختصاصی مردم و جامعه

 

بخش چهارم: برنامه ها و اقدامات حاما

  1. عضوگیری از بین اقشار مختلف و آموزش آن­ها
  2. صدور بیانیه­ها و اطلاعیه ها در راستای منافع عمومی توده­های مردم
  3. رصد شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور و آگاه سازی توده­های مردم
  4. تلاش برای کسب قدرت سیاسی جهت تحقق آرمان­ها
  5. تلاش برای تاثیر نهادن بر قدرت و ساختارهای تصمیم‌گیری
  6. ارائه­ی راهکارهای مختلف و پیگیری برای حل مشکلات اقشار متوسط
  7. کمک در شکل‌گیری، آگاه‌سازی و قوام تشکل‌های صنفی وکاری
  8. توجه ویژه به نهادهای سیاسی انتخابی و تلاش برای افزایش اختیارات آن­ها
  9. همراهی با اقشار مزد­بگیر، کشاورزان و صاحبان مشاغل کوچک در پیگیری مطالبات صنفی و شغلی

 

بخش پنجم: رویکردهای کلی حزب در حوزه­های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اجرایی و حقوقی کشور

    • حفظ سرمایه‌های مادی و معنوی و انسانی و اجتماعی
    • توسعه‌گرایی با رعایت توسعه­ی انسانی، همه جانبه، پایدار، درون‌زا و متوازن
    • تولید به عنوان مهم­ترین ابزار گسترش ثروت
    • بازسازی منابع برای رفاه جامعه و بازاری در خدمت تولید و توزیع بهینه و کارآمد
    • جداسازی نظام سرمایه­داری و سلطه از اقتصاد بازار رقابتی
    • اجتماع‌محوری و مردم‌سالاری مبتنی بر حمایت از منافعِ اقشار مزد­بگیر، کشاورزان و صاحبان مشاغل خرد
    • جامعه­ی فاقد تبعیض طبقاتی، قومی، جنسیتی و مذهبی و هر گونه تبعیض دیگر
    • نهادهای مدنی و مردمی رکن توزیع قدرت
    • همبستگی ملی، منطقه‌ای و محلی
    • شهروند مشارکت جو، مسئول و پاسخگو
    • هم افزایی نهادهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی
    • عملگرایی و کنش­گری توام با مسئولیت
    • برابری تمامی شهروندان در نزد قانون
    • تحقق عدالت و تضمین دادخواهی یک‌یک ملت ایران

 

اين مرام­نامه در پنج بخش در تاريخ 25 بهمن­ماه سال 1395 به تصويب مجمع عمومی و در تاريخ 10 اردیبهشت­ماه سال 1397 به تأييد كميسيون ماده­ی 10 قانون نحوه­ی فعاليت احزاب و گروه­هاي سياسي رسيده­است.