اساسنامه
اساسنامه (Constitution): اساسنامه از دو واژهی اساس و نامه ترکیب یافتهاست، که بخش اول آن، یعنی اساس را به معنی پی، پایه و بنیان و بخش دوم آن را همان نامه یا نوشته معنا کردهاند. اساسنامه قانونی است که برای ادارهی یک انجمن یا مجلس یا سازمان اجتماعی و سیاسی تنظیم شده یا مجموعهی مواد و شرایطی است که برای تشکیل شرکت، حزب یا انجمن تدوین میشود.
فصل اول: كليات
مادهی 1- «حزب ارادهی ملت ایران» تشكلي است كه به استناد قانون نحوهی فعاليت احزاب و گروههای سیاسی و آئيننامهی آن تشكيل شده و در اين اساسنامه به اختصار حاما ناميده ميشود. عنوان اختصاری حزب "حاما" میباشد.
مادهی 2- محدودهی جغرافيايي فعاليت سراسر کشور ایران ميباشد.
مادهی 3- مركز اصلي حاما در شهر تهران در خیابان باقرخان شرقی، روبروی خیابان دکتر قریب، پلاک 17، طبقهی اول است و در صورت لزوم ميتواند پس از رسیدگیِ کمیسیون مادهی 10 در استانها شعبه و در شهرستانها، با اطلاع فرمانداری، دفتر ايجاد نمايد.
تبصرهی 1- نشاني دفتر مركزي، شعب و دفاتر و تغييرات بعدي آنها به اطلاع وزارت كشور خواهدرسيد، در غير اين صورت استناد به آن معتبر نخواهدبود.
تبصرهی 2- دفتر مركزي، شعب استانی و دفاتر شهرستانیِ حاما نميتواند در اماكن دولتي و مسكوني استقرار يابد.
مادهی 4- حاما التزام خود را به قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران و اصل ولایت مطلقه فقیه اعلام ميدارد.
فصل دوم: عضويت
مادهی 5- شرايط عضويت
1. التزام به قانون اساسي و ولایت مطلقه فقیه
2. تابعيت ايرانی
3. پذيرش مفاد مرامنامه، اساسنامه، منشور اخلاقی و نظامنامهی داخلی
4. عدم سوء پیشینهی کیفری موثر
5. عدم انطباق متقاضی عضویت با اوصاف مقرر در مادهی 5 قانون
6. سن حداقل 18 سال تمام
7. پرداخت حق عضویت
تبصره: با توجه به تبصرهی مادهی 6 قانون احزاب، عضویت در یک حزب ملی و استانی به طور همزمان منعی ندارد ولی هیچ شخصی نمیتواند به صورت همزمان عضو مؤثر بیش از یک حزب ملی یا استانی باشد.
مادهی 6- انواع عضويت
1. عضو حزب: داوطلبِ واجد شرایطی که مراحل عضویت حزب را گذرانده و با پذیرش اساسنامهی حزب، دارای تعهدات و حقوق حزبی مطابق اساسنامه حزب میباشد.
2. عضو موثر حزب: اعضای شورای مرکزی، دبیرکل، بازرسان، مسئول ان شعب استانی و دفاتر شهرستانی اعضای موثر حزب میباشند.
مادهی 7- خاتمهی عضويت در موارد زير امكانپذير است:
- استعفا بصورت كتبي
- اخراج بنا به درخواست اكثريت اعضاي شوراي مركزي يا حداقل یک بیستم اعضاي اصلي حاما و تصويب مجمع عمومي
- فوت
- احراز انطباق وضعیت عضو حزب با موارد مذکور در مادهی 5 قانون
- حكم قطعي دادگاه صالحه مبني بر محروميت از حقوق اجتماعي
- از دست دادن هر یک از شرایط عضویت مندرج در مادهی 5 اساسنامه
فصل سوم: تشكيلات و اركان
مادهی 8- اركان حاما عبارتند از:
1. هیات مؤسس
2. مجمع عمومي
3. شوراي مركزي
4. دبيركل
5. بازرسان
6. مسئولین شعب استانی
مادهی 9- هيأت مؤسس اشخاصی حقیقی میباشند که امور مربوط به تاسیس و وظایف مرتبط را پیگیری نموده و برای دریافت مجوز تاسیس و پروانه فعالیت اقدام مینمایند و داراي اختيارات زير ميباشند:
1. انجام كليهی مقدمات تأسيس
2. دعوت براي برگزاري مجمع عمومي مؤسس براي تأسيس تشكل حاما، حداكثر شش ماه پس از صدور مجوز تأسيس حزب
3. برگزاری مجمع عمومی مؤسس و تأسيس دفاتر رسمی مطابق مادهی 6 قانون و ارائهی اسناد مربوطه به کمیسیون
تبصره: هيأت مؤسس داراي رئيس، نايب رئيس و خزانهدار خواهدبود.
مادهی 10- مجمع عمومي بالاترين رکن حزب است که طبق مرامنامه و اساسنامه از اجتماع اعضای حزب تشکیل میشود. حد نصاب رسمیت مجمع عمومی، در نوبت اول نصف بعلاوهی یکِ اعضای حزب میباشد. نصاب تصمیمگیری در مجمع، نصف بعلاوهی یکِ حاضرین میباشد.
تبصرهی 1- مجمع عمومي عادي، سالي يكبار و حداقل يك ماه قبل از پايان دورهی مسئول يت شوراي مركزي يا بازرسان برگزارميشود. مجمع عموميِ فوقالعاده در موارد لزوم و با پيشنهاد دو سوم اعضاي شوراي مركزي يا یک سوم اعضاي حزب با دستورکار انحلال حزب، اصلاح مرامنامه و اساسنامه؛ عزل اعضای شورای مرکزی و ترمیم شورای مرکزی وفق مفاد اساسنامه برگزار ميشود.
تبصرهی 2- در صورتي كه مجمع عمومي عادي در نوبت اول به حد نصاب نرسد مجمع عمومي نوبت دوم تا حداكثر يك ماه بعد تشكيل خواهدشد. مجمع عمومي نوبت دوم با حضور هر تعداد از اعضای حزب رسميت مييابد و اعتبار تصويب هر موضوعي در آن مانند مجمع عمومي نوبت اول خواهدبود.
تبصرهی 3- دعوت براي شركت در مجمع عمومي از طريق اعلان در روزنامهی كثيرالانتشار يا دعوت كتبي یا روشهای نوین ارتباطی صورت ميگيرد. آگهيِ تشكيل مجمع عمومي نوبت اول حداقل بیست روز و نوبت دوم حداقل 10 روز قبل از برگزاري مجمع عمومي در روزنامهی تعيين شده، درج خواهدشد يا دعوتنامه به آخرين نشاني اعلامي توسط اعضا ارسال خواهدشد. دستور جلسهی مجمع عمومي بايستي بهطور كامل در آگهي يا دعوتنامه درج شود.
تبصرهی 4- حداقل دو هفته قبل از برگزاري مجمع عمومي، مراتب باید به صورت کتبی به کمیسیون اعلام تا نمايندهاي جهت نظارت اعزام شود.
تبصرهی 5- مجمع عمومي توسط هيأت رئيسهاي مركب از رئيس، نايب رئيس و منشي كه توسط اكثريت اعضاي حاضر در مجمع عمومي انتخاب ميشوند، اداره ميشود. هيأت رئيسهی مجمع عمومي، ادارهی جلسه را مطابق مفاد اساسنامه و دستور جلسهی مندرج در آگهي يا دعوتنامه بهعهده داشته و موظف است صورتجلسهی برگزاري مجمع عمومي را مطابق فرم الگو تنظيم و همراه برگهی مشخصات فردي منتخبين، حداكثر يك هفته پس از برگزاري مجمع عمومي به وزارت كشور ارسال نمايد، تا توسط كميسيون مورد رسيدگي قرارگيرد.
تبصرهی 6- در صورتي كه دبيركل و شوراي مركزي در مهلت مقرر اقدام به برگزاري مجمع عمومي ننمايد، هيأت بازرسي اقدام به دعوت براي برگزاري آن خواهدنمود. در صورت عدم اقدام هيأت بازرسي، دو سوم اعضاي حزب ميتوانند هياتي را براي برگزاري مجمع عمومي تعيين نمايند. اقدامات مذكور بايستي با هماهنگي قبلي کمیسیون صورتگيرد.
مادهی 11- مجمع عمومي داراي وظايف زير ميباشد:
- انتخاب اعضاي شوراي مركزي و بازرسان براي مدت سه سال
- تصويب انحلال حاما و انتخاب هيأت تصفيه با رعايت فصل ششم اساسنامه
- تغيير در مرامنامه و اساسنامهی حاما با رأي دو سوم اعضاي مجمع عمومي
- تعيين خط مشي كلي و تصويب راهبردها و برنامههاي كلان حاما
- استماع و رسيدگي به گزارش شوراي مركزي و بازرسان و بررسي عملكرد حاما در دورهی گذشته
- استماع گزارش دبيركل از روند فعاليت
- تصويب قطعنامهی پاياني مجمع عمومي
- تصويب آئيننامهی نحوهی ادارهی مجمع عمومي با پيشنهاد شوراي مركزي
- تصويب ترازنامه و بودجهی حاما
- تعيين ميزان حق عضويت سالانه
- تعيين نشریهی كثيرالانتشار جهت درج آگهي و دعوتنامههای حاما
تبصرهی 1- حاما موظف است تغییرات مرامنامه، اساسنامه، شورای مرکزی، دبیرکل و بازرسین و صورتجلسهی برگزاری مجامع عمومی خود را به کمیسیون ارسالنماید و هرگونه تغيير در مرامنامه، اساسنامه و ارکان حزب حاما در صورتي معتبر است كه به تأييد كميسيون مادهی 10 رسيده و در روزنامه رسمي درج شود.
تبصرهی 2- عزل اعضاي شوراي مركزي بنا به پيشنهاد بازرسين يا درخواست یک سوم اعضاي حزب و با اطلاع قبلي کمیسیون در دستور كار مجمع عمومي قرارميگيرد و بايد به تصويب دو سوم اعضاي مجمع عمومي برسد. در صورت عزل، فوت یا استعفای اعضاي شوراي مركزي، اعضای عليالبدل به ترتيب آرا، جايگزين اعضای معزول ميشوند و در صورت عدم تكميل تعداد اعضاي شوراي مركزي، مجمع عمومي براي مدت باقي مانده از دورهی قانوني، اقدام به انتخاب اعضاي جديد براي شوراي مركزي خواهدنمود. اعضايي كه از سوي مجمع عمومي از عضويت در شوراي مركزي عزل شدهاند نميتوانند داوطلب عضويت در شوراي مركزي جايگزين شوند.
تبصرهی 3- حاما گزارش و مصوبات مجمع عمومي را جهت رسیدگی به کمیسیون ارسال خواهدنمود.
مادهی 12- شوراي مركزي
شوراي مركزي متشكل از 21 نفر عضو اصلی و 11 نفر عضو عليالبدل ميباشد كه توسط مجمع عمومي براي مدت سه سال انتخاب ميشوند. شوراي مركزي مسئول يت هدايت و تحقق اهداف حزب را برعهده دارد.
تبصرهی 1- در صورت فوت، استعفا و يا عزل هر يك از اعضاي شوراي مركزي به ترتيب اعضاي علي البدل جايگزين خواهندشد.
تبصرهی 2- جلسات شوراي مركزي حداقل هر سه ماه يكبار و با حضور نصف بعلاوهی یکِ اعضای اصلی برگزارميشود و مصوبات آن با رأي اكثريت اعضاي حاضر معتبر خواهدبود. عدم حضور هر يك از اعضا در سه جلسهی متوالي يا پنج جلسهی متناوب بدون عذر موجه (با تشخيص شوراي مركزي) در حكم استعفا از شوراي مركزي محسوبشده و به ترتيب اعضاي عليالبدل جايگزين خواهندشد. اعضاي عليالبدل ميتوانند بدون حق رأي در جلسات شوراي مركزي شركت نمايند.
تبصرهی 3- انتخاب مجدد اعضاي شوراي مركزي براي دورههاي بعدي بلامانع بوده و شوراي مركزي موظف است حداقل يك ماه قبل از پايان دورهی تصدي، انتخابات شوراي مركزي جديد را با هماهنگي كميسيون برگزار و نتيجه را ظرف يك هفته به آن كميسيون اعلامنمايد.
تبصرهی 4- نحوه تأسيس و فعالیت شعب استاني و دفاتر شهرستاني بهوسيلهی نظام نامهی داخلی حزب كه در چارچوب قوانين و مقررات به تصويب شوراي مركزي ميرسد، تعيين خواهدشد.
مادهی 13- اختيارات و وظايف شوراي مركزي
- انتخاب، قبولِ استعفا و عزل دبيركل
- تائید انتخاب اعضاي هيأت اجرايي توسط دبیرکل
- تدوين سياستهاي كلان (در چارچوب مرامنامه و اساسنامه) و ارائهی آن به مجمع عمومي جهت تصويب
- پيشنهاد آئيننامهها و دستورالعملهاي حاما به مجمع عمومي براي تصويب
- نظارت بر عملكرد هيأت اجرايي
- موافقت با تأسيس شعب استانی و دفاتر شهرستانی
- پيگيري مصوبات مجمع عمومي
- پذيرش عضويت اعضاي جديد
- پيشنهاد ميزان حق عضويت سالانه به مجمع عمومي
- پيشنهاد اصلاح و تغيير در مرامنامه يا اساسنامه به مجمع عمومي
- تصويب تشكيلات و واحدهاي مورد نياز و تدوين شرح وظايف و اختيارات آنان
- پيشنهاد انحلال حاما
- تصميمگيري درخصوص پيشنهاد برگزاري هرگونه راهپيمايي و تجمع
تبصره: برگزاری هر گونه تجمع و راهپیمایی پس از اخذ مجوز مطابق قانون و مقررات مربوطه خواهدبود.
مادهی 14- دبيركل؛ عالیترین مقام اجرايي حزب حاما است كه منتخب شورای مرکزی میباشد و از بين اعضاي شوراي مركزي با رأي اكثريت نسبي آنان براي مدت یک سال انتخاب شده و رياست آنرا بهعهده دارد. وظايف و اختيارات دبيركل به شرح زير است:
- اعلام دستور جلسهی شوراي مركزي به اعضا
- پيگيري مصوبات شوراي مركزي و نظارت بر اجراي آن
- ارائهی گزارش ساليانهی عملكرد حاما به مجمع عمومي
- پیشنهاد انتخاب، قبول استعفا و عزل اعضاي هيأت اجرايي به شوراي مركزي و صدور احكام مربوطه
- دعوت به برگزاري مجمع عمومي در موعد مقرر و اجراي مصوبات آن
- حفظ و حراست از اموال منقول و غير منقول حاما
- افتتاح و رسيدگي به حسابهاي حاما و پرداخت ديون و وصول مطالبات
- اقامهی دعوي از طرف حاما و يا دفاع نسبت به دعاوي اشخاص حقيقي و حقوقي عليه حزب در كليهی مراجع قضايي و حل و فصل دعاوي از طريق سازش يا انتخاب وكيل
- پيشنهاد ايجاد تشكيلات و واحدهاي مورد نياز و شرح وظايف آنها به شوراي مركزي
- انتشار بيانيهها و موضعگيري در خصوص مسائل و جريانهاي مختلف كشور از طرف حاما
- پاسخگويي به كليهی تصميمات، اقدامات و عملكرد حاما
تبصرهی 1- يكي از اعضاي شوراي مركزي به پيشنهاد دبيركل و تصويب شوراي مركزي بهعنوان قائم مقام دبيركل تعيينميگردد تا در غياب وي وظايف او را انجام دهد.
تبصرهی 2- دبيركل گزارش مجموعهی اقدامات و فعاليتهاي حاما را در پايان هر سال شمسي جهت بررسي در اختيار كميسيون مادهی 10 احزاب قرارخواهد داد.
مادهی 15- بازرسان
بازرسان از سه نفر عضو اصلي و دو نفر عضو عليالبدل، از افرادي كه آشنا به امور بازرسي ميباشند، تشكيل شده كه توسط مجمع عمومي براي مدت سه سال انتخاب ميشوند. بازرسان ميتوانند بدون حق رأي در جلسات شوراي مركزي شركت نمايند.
بازرسان داراي وظايف زير ميباشند:
- نظارت بر عملكرد شوراي مركزي و دبیرکل
- نظارت بر عملکرد کمیتهها و واحدهای اجرایی حاما
- بررسي كليهی دفاتر، اسناد و اوراق مالي حاما و ارائهی گزارش آنها به مجمع عمومي
- رسيدگي به گزارشهاي واصله درخصوص تخلفات اعضا و ارائهی گزارش آن به شوراي مركزي
- بررسي صحت روند امور در راستاي انطباق با مرامنامه و اساسنامهی حاما
- ارائهی گزارش بازرسي، اعم از روند حسن انجام كار يا تخلفات احتمالي اركان به مجمع عمومي
- بررسي گزارش سالانهی شوراي مركزي (مالي و غير مالي)
تبصرهی 1- اعضاي شوراي مركزي و خويشاوندان سببي و نسبي درجهی یک - از هر طبقهی آنان- نميتوانند به عنوان بازرس حزب انتخابگردند.
تبصرهی 2- بازرسان نميتوانند در هيچيك از اركان ديگر تشكل مسئوليت داشتهباشند.
تبصرهی 3- كليهی اسناد و مدارك حاما اعم از مالي و غيرمالي در صورت درخواست بازرسان بدون قيد و شرط بايد بهوسيله شوراي مركزي جهت بررسي در دسترس آنان قرارگيرد.
مادهی 16- مسئولين شعب استاني و دفاتر شهرستانی
حزب ميتواند در صورت لزوم جهت گسترش فعاليتها و اقدامات خود با كسب مجوز از كميسيون، در استانها شعبه و در شهرستانها دفتر تاسيسنمايد.
تبصرهی 1- مسئول شعبهی استاني حزب به پيشنهاد شورای استانی و تائید دبير كل و تصويب شوراي مركزي انتخابميگردد.
تبصرهی 2- مسئولين شعب استاني و دفاتر شهرستانی ميبايست در استان محل تاسيس شعبهی مربوطه سكونت داشتهباشند.
مادهی 17- هيأت اجرايي
هيأت اجرايي متشكل از مسئولين واحدهاي اجرايي ميباشد كه از بين اعضاي حزب توسط دبيركل انتخاب خواهندشد و وظايف زير را بهعهده دارند:
- اجراي مصوبات مجمع عمومي و شوراي مركزي و موارد ارجاعي از سوي دبيركل
- برنامهريزي و ادارهی امور اجرايي مربوطه و گزارش نوبهاي آن به دبيركل
- فراهمآوردن زمينهی برگزاري مجمع عمومي پس از تصويب شوراي مركزي
- واحدهاي اجرايي عبارتند از: کمیتهی تشکیلات، کمیتهی مباحث بنیادی، کمیتهی زنان، کمیتهی انتخابات، کمیتهی اقشار و اصناف، کمیتهی شعب، کمیتهی آموزش و پژوهش و نشر، کمیتهی فرهنگی، کمیتهی مالی و پشتیبانی، شورای اطلاعرسانی و سایر واحدهای اجرایی که شورای مرکزی مصوب نماید.
فصل چهارم: نحوهی ارتباط دبيركل با كميسيون مادهی 10 احزاب
مادهی 18- علاوه بر ساير موارد مندرج در اين اساسنامه، دبيركل موارد زير را به كميسيون مادهی 10 احزاب ارسال مينمايد:
- گزارش برگزاري مجامع عمومي و گزارش دبيركل به آن
- كليهی بيانيهها، اطلاعيهها و بولتنها
- يك نسخه از تمامي آئيننامهها و دستورالعملهاي مصوب اركان
- گزارش بازرسان
- گزارش هرگونه اجتماع يا راهپيمايي كه به موجب قانون نحوهی فعاليت احزاب و گروههای سیاسی برگزارميشود.
- گزارش اجمالي اقدامات مربوط به انتخابات و نتايج حاصله
- گزارش تعداد اعضاي حاما و كاهش و افزايش آن بهصورت سالانه
- اعلام آمار دفاتر و شعب تشكيل شده بهصورت سالانه
فصل پنجم: منابع مالي و درآمدي
مادهی 19- منابع مالی حاما
1. حق عضویت اعضا
2. کمکها و هدایای نقدی و غیرنقدی اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی
3. وجوه حاصل از فعالیتهای قانونی انجام شده در چارچوب موضوع فعالیت، اهداف و اساسنامه
4. کمکها و یارانههای دولتی
تبصرهی 1- حاما هيچگونه اشتغال به عمليات تجاري، اعتباري و انتفاعي نخواهدداشت.
تبصرهی 2- دريافت هرگونه كمك مالي خارجي ممنوع ميباشد.
تبصرهی 3- هرگونه استفادهی حاما از منابع و امکانات دولتی دستگاه های اجرایی موضوع مادهی 5 قانون مدیریت خدمات کشوری ممنوع میباشد.
مادهی 20- كليهی اسناد مالي و اوراق تعهدآور به امضای مسئول واحد امور مالي و دبيركل و مهر حاما معتبر خواهدبود.
مادهی 21- کلیهی درآمدها، منابع، مصارف و هزينههاي حاما در دفاتر قانوني ثبت و شرح و بيلان آن در پايان هر سال مالي براي بررسي در اختيار كميسيون مادهی 10 احزاب قرارميگيرد.
تبصرهی 1- سال مالي حاما منطبق بر سال هجري شمسي بوده و همواره به پايان ماه اسفند ختمميشود.
تبصرهی 2- كليهی درآمدها و وجوه حاما در حساب مخصوصي بنام حاما نزد يكي از بانكهاي رسمي كشور نگهداريميشود.
فصل ششم: خاتمهی فعاليت
مادهی 22- فعالیت حاما در موارد زير خاتمه مییابد:
- انحلال طبق اساسنامه و اعلام به كميسيون مادهی 10 احزاب
- حکم دادگاه صالح مبنی بر انحلال
- توقیف پروانهی فعالیت از سوی کمیسیون مادهی 10
تبصرهی 1- بدیهی است فعالیت حزب پس از رفع توقیف پروانه از سرگرفتهخواهدشد.
تبصرهی 2- در صورت توقیف پروانهی فعالیت، حاما اجازهی هیچگونه فعالیتی نخواهدداشت.
مادهی 23- اصل بر فعاليت مستمر حاما ميباشد، با اين وجود در صورت پيشنهاد دو سوم اعضاي شوراي مركزي و تصويب دو سوم اعضای مجمع عمومي و پس از تصويب كميسيون مادهی 10، حاما منحل خواهدشد.
تبصرهی 1- در صورت انحلال حاما، امور مربوط به تصفیهی اموال آن با رعایت حقوق دولت، زیر نظر دادگاه محل استقرار دفتر حزب، با حضور نمایندهی كميسيون و نمایندهی دادستان محل انجاممیشود.
تبصرهی 2- هر نوع فعالیت با عنوان حاما پس از انحلال، ممنوع میباشد.
فصل هفتم: ساير مقررات
مادهی 24- مكاتبات رسمي حاما با امضاي دبيركل و يا قائم مقام وي و با مهر حاما انجامميشود. دبيركل در حفظ سربرگ، مهر و نماد حاما داراي مسئول يت قانوني ميباشد.
مادهی 25- اقداماتي كه در مرامنامه و اساسنامه پيشبيني شده و نياز به كسب مجوز از مراجع قانوني ذيربط دارد، پس از كسب مجوز مربوطه قابل اجرا ميباشد.
مادهی 26- حاما موظف است در صورتی که در زمان انتخابات یا غیر آن با دیگر احزاب دارای پروانهی فعالیت در مورد نامزد یا نامزدهای انتخاباتی یا موارد دیگر ائتلاف نماید، مسئولیت آن را پذیرفته و مراتب را به اطلاع کمیسیون مادهی 10 برساند.
مادهی 27- تاسیس هر گونه شعبه و دفتر خارج از کشور ممنوع است.
مادهی 28- رسانهها
حاما براي اشاعهی ارزشهاي خود و براي برقراري ارتباط با جامعه ميتواند پس از اخذ مجوزهای لازم، رسانههاي متعدد مكتوب يا مجازي داشتهباشد. اين رسانهها زير نظر دبيركل و هيات اجرائي قراردارند.
مادهی 29- مرامنامه و اساسنامهی حاما پس از صدور پروانهی فعاليت به هزينهی حزب در روزنامه رسمي چاپ و منتشر ميشود.
اين اساسنامه در هفت فصل و 29 ماده و 34 تبصره در تاريخ 25 بهمنماه سال 1395 به تصويب مجمع عمومی و در تاريخ 10 اردیبهشتماه سال 1397 به تأييد كميسيون مادهی 10 قانون نحوهی فعاليت احزاب و گروههاي سياسي رسيدهاست.