• آئین نامه نحوه اداره جلسات شورای مرکزی
  1. جلسه ی شورای مرکزی حاما حداقل با حضور 11 نفر از 21 نفر اعضای اصلی رسمیت می یابد.
  2. جلسات شورای مرکزی حداقل هر سه ماه یک بار تشکیل می گردد که روز، ساعت و محل تشکیل آن در ابتدای هر نیم سال توسط شورای مرکزی تعیین می گردد. بازرسان حاما با اطلاع قبلی میتوانند بدون حق رأی در کلیه جلسات حضور یابند. حضور سایر اعضای حاما به عنوان مهمان و مشاور پس از تصویب و دعوت قبلی، بدون داشتن حق رأی بلامانع است.
  3. جلسات فوق العاده شورای مرکزی بر حسب ضرورت و بر اساس درخواست رییس شورای مرکزی، دبیرکل یا حداقل پنج نفر از اعضای شورای مرکزی تشکیل می شود. جلسه فوق العاده به دعوت رییس شورا و در غیاب وی، دبیرکل تشکیل می شود که باید حداقل 24 ساعت قبل از تشکیل، توسط دبیرخانه حاما به اطلاع اعضا برسد.
  4. اداره جلسات شورای مرکزی به عهده رئیس شورای مرکزی و در غیاب وی به عهده دبیرکل می باشد و در صورت عدم حضور نامبردگان، دبیر شورا این مسئولیت را بر عهده خواهد گرفت.
  5. تأخیر در حضور و تعجیل در ترک جلسه توسط هر یک از اعضا چنانچه مجموع آنها از نیم ساعت تجاوز نماید، در صورت جلسه ثبت شده و در صورتی که جمع این تاخیرها به دو ساعت برسد، یک جلسه غیبت منظور خواهد شد. ترک جلسه از سوی هر یک از اعضای حاضر در جلسه حداکثر نیم ساعت قبل از پایان جلسه، با اطلاع قبلی و کسب اجازه از رییس جلسه به شرط از رسمیت نیافتادن آن جلسه مجاز خواهد بود، در غیر این صورت غیبت منظور خواهد شد.
  6. چنانچه هر یک از اعضای شورای مرکزی با دلیل موجه نتواند در جلسه حضور یابد، لازم است مراتب را حداقل 24 ساعت قبل از زمان شروع جلسه به دبیر جلسات اعلام نماید. در صورتیکه تعداد این گونه غایبین از هفت نفر تجاوز نماید، جلسه مزبور برگزار نخواهد شد و موضوع سریعاً از طریق دبیر به اطلاع سایر اعضا خواهد رسید.
  7. چنانچه هر یک از اعضای اصلی شورای مرکزی سه جلسه متوالی یا پنج جلسه غیر متوالی، در مدت دوره، بدون عذر موجه غیبت نماید، مستعفی شناخته شده و عضو علی البدل به جای او در جلسات شورای مرکزی به عنوان عضو اصلی شرکت خواهد نمود و مراتب نیز به عضو مستعفی به طور کتبی اعلام می شود.
  8. مدت زمان هر جلسه ی شورای مرکزی به طور متعارف سه ساعت تعیین می شود که به صورت زیر تقسیم بندی می گردد:
  • اعلام رسمیت جلسه
  • مرور اخبار مربوط به حزب و کشور و مسائل بین المللی به مدت 15 دقیقه
  • سخنان قبل از دستور، حداکثر به مدت 15 دقیقه و برای هر نفر تا پنج دقیقه، با تعیین وقت قبلی از سوی رییس جلسه به درخواست سخنران. اولویت با اشخاصی است که قبلاً از این فرصت استفاده نکرده باشند.
  • ثبت اسامی غایبین (بعد از نیم ساعت)
  • گزارش رییس جلسه در مورد اقدامات انجام یافته در فاصله ی دو جلسه به مدت 15 دقیقه
  • با قرائت دستور جلسه، رییس جلسه به مدت حداکثر پنج دقیقه اولویت، زمانبندی و پیشنهادهای اعضای شورای مرکزی را در رابطه با دستور جلسه توضیح خواهد داد. چنان چه اعتراضی به این پیشنهادات وجود نداشت به مرحله اجرا گذاشته می شود و در صورت مخالفت اکثریت، پیشنهادات جدید به رای گذاشته می شود.
  • در پایان هر جلسه، کلیات دستور جلسه بعد توسط رییس اعلام می گردد.
  • هر یک از اعضای شورای مرکزی، موضوعات پیشنهادی خود برای دستور جلسه را باید به صورت کتبی به دبیر جلسه تسلیم نمایند، که پس از بررسی و تنظیم توسط رییس شورا به ترتیب مزیت در دستور جلسات بعدی قرار گیرد.
  • چنانچه در فاصله بین دو جلسه، به تشخیص رییس شورا، دبیرکل یا پیشنهاد حداقل سه نفر از اعضای شورای مرکزی، نیاز به اضافه کردن موضوع جدیدی به دستور جلسه باشد، مراتب به دستور جلسه اضافه و حداقل 48 ساعت قبل از تشکیل جلسه به اطلاع کلیه ی اعضا خواهد رسید.
  • حذف یا تغییر موضوعات مندرج در دستور جلسه یا پیشنهاد کتبی حداقل دو سوم از اعضای حاضر در جلسه شورای مرکزی، که قبل از رسمیت یافتن جلسه، تسلیم رییس شده باشد، امکان پذیر است.
  • موضوعاتی که در دستور یک جلسه شورای مرکزی قرار گرفته و فرصت تصمیم گیری درباره آنها بدست نیامده است، الزاماً باید در دستور جلسه ی بعد گنجانده شود مگر این که بر اساس همین آئین نامه حذف و یا تغییر داده شده باشد.
  • گزارش کار هر یک از کمیته ها و کارگروه های تخصصی، بصورت ادواری، هر سه ماه یک بار، توسط رؤسای مربوطه در وقت پیش بینی شده در دستور جلسه ی شورای مرکزی مطرح خواهد شد تا نسبت به آن تصمیم گیری گردد.
  • دستورات جلسه به ترتیب اولویت، مطرح و پیشنهاد اعضا به ترتیب نوبت و توسط دبیر جلسه نوشته می شود و در مورد هر پیشنهاد پس از توضیحات پیشنهاد دهنده اگر حداقل یک موافق دیگر وجود داشت، به ترتیب حداکثر دو نفر موافق و دو نفر مخالف صحبت خواهند کرد. سپس در مورد کفایت مذاکرات، رای گیری می شود و در صورت تصویب، نسبت به اخذ رای در مورد دستور جلسه اقدام می-شود. در صورت عدم تصویب کفایت مذاکرات، یک بار دیگر مراحل توضیح پیشنهاد دهنده و صحبت یک نفر مخالف و یک نفر موافق تکرار شده و رای گیری نهایی درباره دستور جلسه انجام خواهد شد.